Gevolgen van lekkende olie
Het halen van olie uit de grond verreist een goed transportnetwerk. Daarom heeft Shell door de jaren heen honderden kilometers pijpleidigen, wegen en kanalen aangelegd. Om zo de transport optimaal te laten lopen. Bij het aanleggen van deze pijpleidingen wegen en kanalen is geen rekening gehouden met het milieu of de bevolking. Uit juridische stukken, die door Amnesty International zijn uitgegeven, blijk dat Shell meerdere keren onjuiste informatie heeft verspreid over de olielekkages in Bodo bij de Nigerdelta. Uit deze stukken bleek ook dat Shell al jaren lang wist van de slechte staat en het slechte onderhoud van de pijpleidingen rondom de Nigerdelta.
Wanneer Shell de olie uit de grond pompt komt er zelden alleen olie uit de grond. Meestal komt er ook gas vrij. Als dit gas wordt opgevangen, kan het worden gebruikt voor de industrie. Maar in Nigeria gaat dit anders. Het gas dat vrij komt wordt verbrand. Hierbij komen er gigantische vlammen vrij, die het landschap dag en nacht verlichten. Ook zorgen deze vlammen voor geluidsoverlast en geur die de neuzen en kelen van de bevolking kan irriteren. De mensen die dicht in de buurt van dit proces wonen, krijgen te maken met gezondheidsproblemen en een vroegtijdige dood. Dit proces zorgt niet alleen voor gezondheidsproblemen, maar het draagt ook bij aan de vervuiling van de aarde en de klimaatsverandering. De reden om het gas niet op te vangen maar te verbranden, is dat het de goedkoopste oplossing is om het gas te verwijderen.

Shell heeft gekozen voor de goedkoopste oplossing qua aanleggen van pijpleidingen, namelijk bovengrondse pijpleidingen. De bevolking heeft nog steeds last van de gevolgen hiervan. De gevolgen hiervan zijn erg groot. Er treedt verwarming op in de natuur. De vissers worden enorm geconfronteerd met een dalend aantal vissen, en de landbouwgrond is ook erg vervuild. Hierdoor is er een snel een tekort aan voedsel en is er veel armoede. Er zijn ‘gewone’olielekken, waarbij er niet erg veel olie vrijkomt. Maar daarnaast zijn er ook olielekken die ontstaan door het boren naar olie. Er ontstaan zo genoemde blow outs. Bij een blow out spuit er olie en/of gas op ongecontroleerde wijze naar buiten. Deze olie en gassen komen dan in het milieu terecht. Op die manier kan er in een korte tijd een groot gebied vervuild raken.

Ook is er een groot sociaal probleem. Shell heeft veel invloed gehad op de cultuur in Nigeria. Er kwamen allerlei verleidingen van de Westerse levensstijl mee met Shell. Zoals elektriciteit, televisies en koelkasten. Helaas zijn dit niet de enige dingen die mee zijn gekomen, er zitten ook slechte kanten aan de Westerse levensstijl. Dit waren prostitutie, alcohol, drugs en alle gevolgen van de olie-industrie. Door deze olie-industrie wijzigde ook de economische rol van de vrouw. Traditioneel gezien stonden vrouwen vaak te werken op de akkers, maar omdat de akkerlanden nu zo erg vervuild zijn, en er toch geld binnen moet komen, kiezen deze vrouwen ervoor om in de prostitutie te gaan werken. Met als gevolg dat er mishandelingen zijn, geslachtsziektes ontstaan en verspreid worden en dat er veel vaderloze kinderen zijn.
In Nigeria zijn er duidelijk wetten over het voorkomen en opruimen van olielekkages. Een milieubeschermingswet uit 1988 zegt dat oliebedrijven na een lekkage het onmiddellijk moeten gaan schoonmaken en daarbij de beste schoonmaak- en verwijdermethodes bij moeten gebruiken. In 1990 is er een wet opgezet die de oliebedrijven vertelt, dat wanneer er een olielekkage heeft plaatsgevonden het oliebedrijf een compensatie moet betalen aan iedereen die hierdoor schade heeft. Het lijkt dus alsof de regels rondom olielekkages erg duidelijk zijn, maar in de praktijk is dit niet zo. Er lopen ongeveer vijfhonderd rechtszaken vanwege Shell in Nigeria. Er zijn veel van deze zaken die al jaren lopen, maar nog maar weinig zaken hebben een rechterlijke uitspraak gehad.
In Nigeria is er ook veel sprake van corruptie, de overheid zorgt eigenlijk alleen maar goed voor de ‘belangrijke’ mensen, en laten de normale burgers achter zich liggen. Het geld wat Nigeria verdient aan de olie-industrie wordt niet gestopt in een verbetering van het land. Het geld wordt alleen gebruikt voor consumptie door ondernemers, politici en militairen.
Wel heeft de overheid een hervormingsprogramma opgesteld. Het zogenoemde NEEDS (National Economic Empowerment and Development Strategy). NEEDS is een hervormingsprogramma waarmee de regering de economie sterk wou verbeteren. Het is helaas niet erg goed gelukt, omdat er voor die programma een sterk bestuur nodig is. Maar dit bestuur is erg corrupt en wil nog steeds het beste voor zichzelf. De economie zelf is wel stukje voor stukje aan het verbeteren, maar de bevolking merkt hier weinig van. Er zijn plannen om dit allemaal sneller te laten gebeuren, maar voorlopig gaat het nog erg traag.
Maak jouw eigen website met JouwWeb