Invloed lekkende olie

 

Afgelopen 50 jaar is de olieproductie steeds belangrijker geworden. Het meeste geld dat Nigeria nu verdient komt uit de olieproductie. Voor deze tijd was dat anders. Nigeria had vroeger een hele vruchtbare grond en was een van de grootste voedselexporteurs van Afrika. In de loop der jaren is de landbouw steeds meer achterop geraakt. En heeft de olieproductie een groei doorstaan. Tot ongeveer tien jaar geleden, werd er met de olieproductie heel veel geld verdiend. Tien jaar geleden is dat gaan inzakken. Het gebied van de Nigerdelta is instabieler geworden en de olieproductie is verminderd. Er is olie gaan lekken uit de pijpleidingen. De grootste oorzaken hiervoor zijn het plegen van aanslagen door rebellen, het stelen van olie dus diefstal en ontvoeringen. De plaatselijke bewoners strijden tegen shell, ze ontvoeren medewerkers van de oliemaatschappij en hun leveranciers. Naast plaatselijke tegenstanders zijn er ook criminele bendes die deelnemen aan de ontvoering van die mensen. Deze speciale bendes hebben steeds meer vrijheid. Dit komt door de toenemende politieke instabiliteit. Deze oorzaken zorgen er voor dat de Nigeriaanse overheid bezorgd is, en dat het leger wordt verbeterd.

 

Naast deze acties die zorgen voor het weglekken van olie, is er nog een andere oorzaak. Namelijk het slechte onderhoud van de pijpleidingen, waar de olie doorheen stroomt. Dagelijks lekken honderden liters olie weg. Dit is ten eerste heel erg zonde, omdat de weggelekte olie ook geld had kunnen zijn. Ten tweede is het erg slecht voor het land. Door lekkende olie is de grond aangetast. De  bewoners die om de rampen heen wonen, hebben er last van. Door de chemische stoffen die vrij komen in de lucht, ontstaan ziektes bij de bewoners die vaak dodelijk zijn. Ook komen er vaak stoffen in het drinkwater terecht. De ruwe olie heeft ervoor gezorgd dat grote delen van het mangrovebos in Nigeria verwoest zijn.

Naast het lekken van olie, is een ander groot probleem het verbranden van gas. Bij de olieproductie komt aardgas vrij, dit moet verwerkt worden. De goedkoopste manier is om het gas af te fakkelen. Je verbrand het gas dat vrij komt zodat het is ‘opgeruimd’. Sinds 1984 is het niet meer toegestaan om vrijkomende gassen af te fakkelen. In de meeste landen wordt het affakkelen van gas niet meer gedaan. Nigeria is bijna het enige land op aarde waar het wel gedaan wordt. Al jaren geleden wou de Nigeriaanse regering, het affakkelen stoppen. Ze hadden zelfs gezegd dat 2008 het jaar zou zijn, waar er een einde aan het verbranden van gas zou komen. Maar telkens zijn er weer smoesjes waardoor ze geen geld hebben, om het anders op te lossen. Andere landen slaan het gas op, stoppen het terug in de grond of verkopen het in een vloeibare vorm door aan andere landen. Deze manieren kosten meer geld en tijd, dat heeft Nigeria er niet voor over.

Het affakkelen van gas heeft grote gevolgen. Ten eerste komen er slechte gassen bij vrij, die via de lucht worden ingeademd door de bevolking. Dit zorgt voor aantasting van de gezondheid. Ten tweede zorgt de verbranding van het gas voor een toename van het broeikaseffect. Nigeria heeft een groot aandeel in de opwarming van de aarde. 40% van de totale Afrikaanse uitstoot komt uit Nigeria. En dat terwijl Nigeria nog minder dan een twintigste van het hele land oppervlakte va n heel Afrika bezit.

Op dit plaatje zie je waar er olie is gelekt uit Shell-pijpleidingen tussen het jaar 2011 en 2014. Je ziet dat de lekkages heel erg verspreid over het land zitten. Dit laat dus zien dat een heel groot deel van Nigeria last heeft van de olielekkages. Op het plaatje zie je de Nigerdelta niet zo goed. Maar bij de Nigerdelta waren wel de meeste lekkages.

Maak jouw eigen website met JouwWeb