Shell in Nigeria
Een erg belangrijk en groot onderdeel van Nigeria is de Nigerdelta, dit gebied heeft een erg vruchtbare grond en bodemschatten zoals olie, shell is al jarenlang de belangrijkste olieproducent van Nigeria.
In Nigeria gaat oliewinning altijd door middel van joint ventures met de overheid. De Shell Petroleum Development Company (SPDC) of Nigeria Limited is de grootste joint venture in Nigeria en is verantwoordelijk voor 40% van de olieproductie in Nigeria. Shell zelf heeft een belang van 30% in deze joint venture. Ook heeft Shell bestuursrecht in een aantal kleinere maatschappijen en joint ventures.
Shell Nigeria Olieproducten (SNOP) werd in 2000 opgericht voor de ontwikkeling van de markt voor Shell merkproducten en diensten, zoals brandstoffen, chemicaliën en smeermiddelen.
De aanwezigheid van Shell in Nigeria is zeker niet zonder kritiek geweest. Shell is de afgelopen jaren beschuldigd van het meewerken aan corruptie en het vervuilen van het milieu. Shell heeft in 2004 toegegeven dat de manier waarop hun zaken doen corruptie heeft gestimuleerd.
In het begin van 2015 werd bekend dat er door shell een schadevergoeding van 70 miljoen euro betaald zou worden aan het dorp Bodo, in de buurt van Port Harcourt, voor de milieuschade die het dorp in 2008 heeft geleden na een dubbele olielek. Toen werd het leidingwater verontreinigd en vissen in de omgeving was niet meer mogelijk.

Ook heeft Shell gelogen! Shell heeft jarenlang niet de waarheid verteld over de dubbele olielek in 2008. Amnesty International meldde dat Shell de omvang en de oorzaak met opzet verkeerd zou hebben voorgesteld om zo hoge claims van de bevolking te kunnen ontlopen.
Amnesty International baseerde de informatie over Shell op documenten die tijdens een rechtszaak tussen Shell en een groep van 15.000 Nigerianen uit het Bodo-district bovenwater zijn gekomen. Shell zei altijd dat de olielekkages vooral het gevolg zijn van sabotage door de bevolking, maar volgens Amnesty International is dit voornamelijk te wijten aan jarenlang gebrekkig onderhoud van de pijpleidingen. Ook zegt Amnesty dat Shell hiervan op de hoogte was, maar er niets aan deed.
Het zou ook zo zijn dat Shell het aantal gelekte olievaten te laag heeft ingeschat. Uit een onderzoek dat mede is uitgevoerd door Shell zelf naar de eerste olieramp in het Bodo-district, blijkt dat er ruim 1600 vaten ruwe olie zijn gelekt.
Amnesty International is ervan overtuigd dat Shell op de hoogte was van de verkeerde gegevens over de olielekkages, ze denken namelijk dat er veel meer vaten zijn gelekt. "Als zij dat niet waren, zijn zij vreselijk nalatig geweest. Wij hebben herhaaldelijk bewijsmateriaal aangevoerd waaruit blijkt dat zij de olielekkages hebben onderschat", zegt Audrey Gaughran, directeur internationale zaken bij Amnesty International. Shell is hier nooit op ingegaan. Het zou dus zo kunnen zijn dat honderdduizenden bewoners van de Nigerdelta onterecht geen of een te lage schadevergoeding hebben gekregen, aangezien deze waren gebaseerd op de verkeerde schattingen.
De rechtszaak, die wordt uitgevochten in een Britse rechtbank, die is aangespannen door een groep van 15.000 Nigerianen die zijn getroffen door de twee olielekkages in 2008. Deze rechtszaak kan nog jaren duren.
Shell trekt zich grotendeels terug uit de oliewinning in de Niger Delta. “we vertrekken”, zegt de hoogste baas van Shell in Nigeria, Mutiu, in een interview met NRC Handelsblad. De ‘roekeloosheid’ en omvang van de diefstal van de olie dwingen Shell om de activiteiten in Nigeria meer dan te halveren.
Shell-topman, Peter Voser, sprak slechts over ‘desinvesteringen’ in Nigeria, in een persverklaring. Het bedrijf maakte bekend dat ze het afgelopen kwartaal 20% minder winst hebben gemaakt, dit kwam met name door ‘de uitdagingen in Nigeria’.
Maak jouw eigen website met JouwWeb